Minerální látky: Sodík a draslík

Sodík a draslík

sůlSodík (Na) je hlavním iontem, který se nachází v tekutinách mimo buňky, v tzv. extracelulárních tekutinách.

Draslík (K) je naopak hlavním iontem, který se nachází uvnitř buněk, v tzv. intracelulárních tekutinách.

V lidském těle je cca 70-100 g sodíku a 140-180 g draslíku. Sodík a draslík, společně s chloridy pomáhají udržovat správný tlak tekutin v tkáních a také acidobazickou rovnováhu, tedy aby vnitřní prostředí organismu nebylo příliš kyselé ani příliš zásadité. Draslík je dále nutný pro správnou funkci svaloviny, obzvláště srdeční svaloviny.

 

 

Sodík se v rostlinných potravinách vyskytuje spíše v minoritním množství, na rozdíl od draslíku. Obsah sodíku je mnohem vyšší v potravinách živočišného původu. Obsah sodíku je v potravinách uměle zvyšován obsahem soli, která je nejhlavnějším zdrojem sodíku ve výživě člověka. Denní příjem sodíku by neměl být vyšší než 2,4 g (6 g NaCl=soli).  Reálný příjem je ale často mnohonásobně vyšší!, což má za následek hypertenzi a jiné poruchy.  Denní potřeba sodíku je cca  0,55 g/den.

Sodík se z těla vylučuje močí a potem. Nadměrné pocení při dlouhodobé fyzické námaze může vést ke ztrátám až 8 g sodíku denně, tedy 20 g NaCl.  Proto převážně v letních měsících nebo pokud fyzická aktivita trvá více než dvě až tři hodiny (např. maraton) a lze říci, že propotíte několik svršků, je vhodné sodík, ale i ostatní ionty doplnit iontovým nápojem nebo potravinami obsahujícími sodík. Pokud není sodík  doplněn, deficit má za následek svalové křeče, bolesti hlavy a průjmy. U fyzické aktivity, trvající běžnou dobu, tedy hodinu až hodinu a půl, obvykle není nutné sodík doplňovat iontovými nápoji. Pokud jste v kuchyni nezavrhli sůl úplně, většinou ztráty sodíku doplníte i běžnou večeří.

Denní potřeba draslíku je cca 2 g/den.  Reální denní příjem u většiny lidí dosahuje těchto průměrných hodnot, nicméně u některých osob může být i nižší, což vede k poruchám z deficitu draslíku, např. svalovým křečím, poruchám srdeční činnosti nebo snížené funkci ledvin. Na draslík bohaté potraviny jsou např. brambory, meruňky, banány, pravé čaje, luštěniny.banan