Když nevyřadím sacharidy, nezhubnu!
Sacharidy jsou jednou ze základních živin. Sacharidy, jinak také můžete znát jako cukry nebo karbohydráty, jsou základním zdrojem energie pro tělo. Nejčastěji se jedná o glukózu a fruktózu, které dohromady tvoří sacharózu, tedy klasický cukr. Složené sacharidy, polysacharidy, obsažené v obilninách, bramborách a jiných jsou složeny nejčastěji pouze z pospojovaných jednotek glukóz. Některé orgány nebo struktury v těle, např. mozek nebo červené krvinky, umí využít k zisku energie pouze sacharidy.
Více o sacharidech najdete v článcích Sacharidy 1.díl a Sacharidy 2.díl
Je tedy jasné, že sacharidy potřebujeme. Pokud sacharidy z jídelníčku vyloučíme, bude mít naše tělo snahu si je vyrobit z vlastních zdrojů. Jako první použije zásoby sacharidů ve formě glykogenu. Po jeho spotřebování mu ale nezbude nic jiného, než k jejich tvorbě využít svalovou tkáň a tukovou tkáň. Ano, metabolizují se také tuky, z nich vznikají ketolátky, které některé orgány využívají pro zisk energie. Nicméně ztráty svaloviny jsou o poznání výraznější. Na tomto faktu, že hubnete, bohužel společně s tukem také hodně svaloviny, už je založena většina ketodiet, hubnoucích koktejlů a jiných diet s minimálním obsahem sacharidů. Tento efekt se o to více prohlubuje, když je klient přesvědčen, že se u této diety vůbec nemusí hýbat. Pokud nedáváme tělu signál, že svaly potřebuje, o to více se jich při nedostatku sacharidů a energie bude zbavovat. Na hubnutí bez pohybu je založena většina reklam na podobné diety a výživové doplňky, které nám slibují úbytek hmotnosti bez nutnosti pohybu. U redukčních diet a všech diet obecně je nutné, aby obsah sacharidů byl MINIMÁLNĚ 150 g/den, což je množství, které spotřebuje mozek pro svoji funkci.