Tuky při hubnutí
Tuky by měly tvořit cca 30 % z celkového energetického příjmu, při redukci hmotnosti cca 25 %. Největší podíl z přijímaných mastných kyselin by měly tvořit kyseliny mononenasycené. Obecně je v ČR příjem tuků ale mnohem vyšší. Tuky mají také cca dvakrát nižší energetickou hodnotu oproti sacharidům nebo bílkovinám.
Kdy jíst a nejíst tuky?
Při rozdělení příjmu tuků během dne je třeba počítat s faktem, že tuky jsou nutné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, na druhou stranu také k faktu vysoké energetické hodnoty tuků.
Nejvíce je nutné zapřemýšlet nad příjmem tuků večer. Pokud večeříte cca 2-3 hodiny před ulehnutím ke spánku, je lepší volit jídla spíše méně tučná. Pokud večeříte brzy a po večeři ještě například sportujete, obsah tuků v tomto jídle může být o trochu vyšší, než v prvním případě.
V případě příjmu tuků je dobré vnímat příjem celkový za den. Pokud jste měli tučnější oběd nebo snídani, je vhodné večeři odlehčit převážně od nasycených tuků a zaměřit se na ty nenasycené.
A co strašák cholesterol?
Také cholesterol má v lidském těle mnoho funkcí, je například nutný pro tvorbu některých hormonů nebo je obsažen v buněčných membránách. Nicméně pokud je cholesterolu moc, ukládá se v cévách a poškozuje je.
Samotný příjem cholesterolu ale ovlivňuje hladinu krevního cholesterolu méně než nasycené mastné kyseliny. Proto je důležité zaměřit se spíše na omezení příjmu nasycených mastných kyselin z uzenin, tučných mléčných výrobků, smetany, tučného masa.
Denně bychom měli přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, což odpovídá cca dvěma menším vejcím.