Co jsou to bílkoviny?
Proteiny, nebo-li bílkoviny, jsou vedle sacharidů a tuků další základní složkou lidské výživy. Bílkoviny plní v lidském organismu mnoho nezastupitelných funkcí, jsou to základní stavební složky svalů, kůže i všech orgánů, jsou nenahraditelné pro správnou funkci imunitního systému, jsou nutné pro tvorbu některých hormonů, trávicích šťáv nebo jako přenašeče krví pro různé látky. Jednoduše řečeno, proteiny v lidském těle plní tolik zásadních funkcí, že je nemožné bez nich žít. Při hubnutí mají zásadní vliv na udržení svalové hmoty, sytost ale i chutě na sladké.
Každá bílkovina je složena ze základních stavebních částic, které nazýváme aminokyseliny. Některé aminokyseliny si náš organismus dokáže přeměnit z jiných aminokyselin, ale u některých to nedokáže, proto je musíme přijímat potravou, abychom měli potřebné množství těchto nezbytných stavebních látek pro organismus. Aminokyseliny, které si nedokážeme přeměnit z jiných, nazýváme esenciální. Přestože bílkoviny plní převážně funkci stavební, mohou za nepříznivých podmínek, kdy organismus nemá dostatek energie ze sacharidů, plnit funkci energetického zdroje. Z tohoto důvodu je důležité nevynechávat v jídelníčku sacharidy, pouze se zaměřit na příjem složených sacharidů. Pokud jsou bílkoviny využívané jako zdroj energie, obvykle se jedná o bílkoviny získané z vlastní svalové tkáně, to má za vliv hubnutí svalů.
Jsou všechny bílkoviny stejné?
Bílkoviny rozlišujeme živočišné a rostlinné. Živočišné i rostlinné bílkoviny by měly být konzumovány v poměru 1:1. Zdroje rostlinných bílkovin nalezneme v převážně v luštěninách (čočka, hrách, sója a další) a živočišné v mase, mléce a mléčných výrobcích, vejcích. Bohužel konzumace rostlinných bílkovinných zdrojů je v ČR, i přes všechny pozitivní aspekty luštěnin (obsah vlákniny, složených sacharidů, minerálních látek) velmi nízká.