Tuky – 1.díl

olejeCo jsou tuky?

Tuky jsou pro lidský organismus naprosto nezbytné, proto při dietách není vhodné jejich striktní omezení. Jsou nutné pro správnou stavbu i funkci buněčných membrán, jsou základní stavební komponentou některých hormonů, ale jsou také nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Uložený tuk dříve sloužil jako zásobárna energie v dobách nedostatku potravy. Tato funkce tukovým zásobám zůstala až do dnešní doby, i přes to, že ve vyspělých zemích je potravy spíše nadbytek než nedostatek, což nám způsobuje značné zdravotní problémy, počínající obezitou.

 

Jak dělíme tuky?

Stejně jako bílkoviny, i tuky jsou základní složkou lidské výživy a dělíme je na rostlinné a živočišné. Základními složkami tuků jsou mastné kyseliny. Mastné kyseliny rozlišujeme nasycené a nenasycené.

Nasycené mastné kyseliny nepříznivě ovlivňují krevní cholesterol, proto by se jejich příjem měl omezovat. Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy převážně v živočišných tucích, jako je máslo, sádlo, maso, tučné mléčné výrobky, ale také v mnohých rostlinných tucích, jako jsou kokosový, palmový nebo palmojádrový tuk. Tyto rostlinné tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin se velmi často užívají pro výrobu sladkostí a cukrářských výrobků.

Nenasycené dále rozlišujeme na mononenasycené a polynenasycené. Mononenasycené mastné kyseliny jsou obsažené v olivách, řepce a olejích z nich, oříškách, arašídech nebo avokádu. Tyto mononenasycené mastné kyseliny mají velmi příznivý vliv na hladinu krevního cholesterolu. Polynenasycené mastné kyseliny jsou komerčně známé omega-3 a omega-6. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rybách, rybím tuku, řepkovém, lněném nebo sójovém oleji. Omega-6 mastné kyseliny jsou obsaženy v oleji slunečnicovém a sójovém.  Omega-3 a omega-6 by měly být přijímány v poměru 1:5. V tomto poměru mají příznivý vliv na funkci cév, činnost srdce a mozkovou činnost.

tuky3tuky2

tuky2

tuky2

tuky2