Bílkoviny – 2.díl

Bílkoviny (proteiny)

proteinyV prvním díle jsme se seznámili, co to jsou bílkoviny a ve kterých potravinách je najdeme. Nyní se podívejme, kolik bílkovin je vhodné jíst oři hubnutí a kdy.

 

 

 

 

Kolik bílkovin mám jíst?

Bílkoviny by měly tvořit cca 12-15 % z celkového energetického příjmu, při hubnutí až 15-25 % z celkového energetického příjmu. Při redukci hmotnosti je důležité zařazovat potraviny s vyšším obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. To ovšem neznamená, čím více bílkovin tím lépe. Nadměrný příjem bílkovin zatěžuje organismus, převážně ledviny a játra dusíkatými metabolity. Ve výjimečných případech stoupá při nadměrné konzumaci bílkovin riziko rozvoje dny. Z těchto důvodů by měl být příjem bílkovin v rozmezí 0,8-1 g / kg ideální tělesné hmotnosti. Osoby, které aktivně sportují nebo těhotné či kojící ženy potřebují bílkovin více, u nich je denní doporučený příjem vyšší, až 1,2-1,5 g/kg tělesné hmotnosti.

 

Kolik je kde bílkovin?

Potravina g/100 g Potravina (v nevařeném stavu) g/100 g
Kuřecí maso 20 Čočka 24
Vepřové maso libové 16 Sója (sójové boby) 45
Hovězí maso 20 Hrách 22
Losos 18 Těstoviny 11
Mléko, jogurt 3,2 Rýže 7
Tvaroh 19 Houby 3
Sýr 30 % t.v.s 15 Vejce 13

 

Kdy mám bílkoviny jíst?

Bílkoviny je dobré jíst po celý den. K snídani je vhodné jídlo spíše s vyšším obsahem sacharidů, pro dobití energie a menším obsahem kvalitních bílkovin. Oběd by již měl být na bílkoviny bohatší. Nejvíce bílkovin v jednom dni by měla obsahovat večeře. Vzhledem k faktu, že večer již není nutné přijímat tolik energie jako ráno či v poledne, postačí menší množství složených sacharidů a naopak vyšší množství bílkovin. Není ovšem dobré sacharidy vynechávat úplně, takže kuřecí steak se zeleninou také není to pravé ořechové. Pouze proteiny se zeleninou jsou poměrně hladové, takže s největší pravděpodobností byste měli za hodinku dvě hlad, ale co hůř, i chutě na sladké.

kuřecí, rýže