Bílkoviny (proteiny)
V prvním díle jsme se seznámili, co to jsou bílkoviny a ve kterých potravinách je najdeme. Nyní se podívejme, kolik bílkovin je vhodné jíst oři hubnutí a kdy.
Kolik bílkovin mám jíst?
Bílkoviny by měly tvořit cca 12-15 % z celkového energetického příjmu, při hubnutí až 15-25 % z celkového energetického příjmu. Při redukci hmotnosti je důležité zařazovat potraviny s vyšším obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. To ovšem neznamená, čím více bílkovin tím lépe. Nadměrný příjem bílkovin zatěžuje organismus, převážně ledviny a játra dusíkatými metabolity. Ve výjimečných případech stoupá při nadměrné konzumaci bílkovin riziko rozvoje dny. Z těchto důvodů by měl být příjem bílkovin v rozmezí 0,8-1 g / kg ideální tělesné hmotnosti. Osoby, které aktivně sportují nebo těhotné či kojící ženy potřebují bílkovin více, u nich je denní doporučený příjem vyšší, až 1,2-1,5 g/kg tělesné hmotnosti.
Kolik je kde bílkovin?
Potravina | g/100 g | Potravina (v nevařeném stavu) | g/100 g |
Kuřecí maso | 20 | Čočka | 24 |
Vepřové maso libové | 16 | Sója (sójové boby) | 45 |
Hovězí maso | 20 | Hrách | 22 |
Losos | 18 | Těstoviny | 11 |
Mléko, jogurt | 3,2 | Rýže | 7 |
Tvaroh | 19 | Houby | 3 |
Sýr 30 % t.v.s | 15 | Vejce | 13 |
Kdy mám bílkoviny jíst?
Bílkoviny je dobré jíst po celý den. K snídani je vhodné jídlo spíše s vyšším obsahem sacharidů, pro dobití energie a menším obsahem kvalitních bílkovin. Oběd by již měl být na bílkoviny bohatší. Nejvíce bílkovin v jednom dni by měla obsahovat večeře. Vzhledem k faktu, že večer již není nutné přijímat tolik energie jako ráno či v poledne, postačí menší množství složených sacharidů a naopak vyšší množství bílkovin. Není ovšem dobré sacharidy vynechávat úplně, takže kuřecí steak se zeleninou také není to pravé ořechové. Pouze proteiny se zeleninou jsou poměrně hladové, takže s největší pravděpodobností byste měli za hodinku dvě hlad, ale co hůř, i chutě na sladké.