Bílkoviny v potravinách

metr pasekBez bílkovin (proteinů) hubnout tuky ani nabírat svalovina nejde. Kde je bílkovin nejvíce a naopak nejméně?

V tabulce můžete vidět nejlepší zdroje bílkovin. Vždy ale dbejte nejen na celkový obsah bílkovin v potravině, ale především, jakým způsobem danou potravinu upravujete a na celkové složení jídla. Např. když si dáte smažený sýr, je fajn, že ve 100 g sýra je necelých 25 g bílkovin, nicméně ve smažených potravinách se skrývá obrovské množství tuku, které Vám zhubnout rozhodně nedovolí.

 

 

Potravina g bílkovin/100 g Potravina g bílkovin/100 g
Kuřecí maso (průměr) 20,5 Sójové boby 44,7
Krůtí maso (průměr) 20,1 Luštěniny (průměr) 24
Rybí maso (průměr) 18,7 Těstoviny (v suchém stavu) 11,8
Vepřové maso (průměr) 15,5 Rýže (v suchém stavu) 7,5
Hovězí maso (průměr) 20,8 Pšeničná mouka 10,1
Slepičí vejce celé 13 Chléb pšenično-žitný 6,7
Tvrdé sýry (průměr) 24,8 Zelenina syrová (průměr) 1,8
Měkké sýry 15 Brambory 2
Mléko kravské 3,2 Houby 2,6
Tvaroh (průměr) 19,4 Ovoce syrové (průměr) 1

 

b1