Bez bílkovin (proteinů) hubnout tuky ani nabírat svalovina nejde. Kde je bílkovin nejvíce a naopak nejméně?
V tabulce můžete vidět nejlepší zdroje bílkovin. Vždy ale dbejte nejen na celkový obsah bílkovin v potravině, ale především, jakým způsobem danou potravinu upravujete a na celkové složení jídla. Např. když si dáte smažený sýr, je fajn, že ve 100 g sýra je necelých 25 g bílkovin, nicméně ve smažených potravinách se skrývá obrovské množství tuku, které Vám zhubnout rozhodně nedovolí.
Potravina | g bílkovin/100 g | Potravina | g bílkovin/100 g |
Kuřecí maso (průměr) | 20,5 | Sójové boby | 44,7 |
Krůtí maso (průměr) | 20,1 | Luštěniny (průměr) | 24 |
Rybí maso (průměr) | 18,7 | Těstoviny (v suchém stavu) | 11,8 |
Vepřové maso (průměr) | 15,5 | Rýže (v suchém stavu) | 7,5 |
Hovězí maso (průměr) | 20,8 | Pšeničná mouka | 10,1 |
Slepičí vejce celé | 13 | Chléb pšenično-žitný | 6,7 |
Tvrdé sýry (průměr) | 24,8 | Zelenina syrová (průměr) | 1,8 |
Měkké sýry | 15 | Brambory | 2 |
Mléko kravské | 3,2 | Houby | 2,6 |
Tvaroh (průměr) | 19,4 | Ovoce syrové (průměr) | 1 |