Minerální látky: vápník (Ca)

Vápník (Ca)

vápníkVápník je z kvantitativního hlediska hlavní minerální látkou v lidském těle.  Obsah vápníku v těle člověka tvoří cca 1000-1500 g, přičemž 99 % z celkového množství vápníku je obsaženo v kostech a zubech, zbylé procento je obsaženo v plazmě a v nervových zakončeních.

Vápník je nezbytnou stavební složkou kostí a zubů, účastní se také srážení krve, svalových a nervových činností. Ovlivňuje aktivitu řady enzymů, lze tedy říci, že reguluje některé metabolické funkce.

Vápník je obsažen především v mléce, mléčných výrobcích, sýrech, rybách (hlavně v sardinkách, které se jedí celé), sóji, fazolích, máku, hlávkovém salátu, špenátu. V zelenině je ale vápník vázán na tzv. oxaláty, které zelenina obsahuje. Takto vázaný vápník má ale pouze velmi malou vstřebatelnost.

Potravina Obsah vápníku v mg/100 g potraviny Potravina Obsah vápníku v mg/100 g potraviny
Mléko 110-130 Ryby 10-500
Jogurt 140 Sója 130-180
Sýry 150-1200 Špenát 70-130
vejce 55 Vlašské ořechy 60

Denní doporučený příjem vápníku je u dospělého člověka cca 1000 mg/den, v těhotenství, při kojení nebo při dospívání je doporučená denní dávka vyšší, cca 1200 mg/den. U žen po menopauze je vhodné příjem vápníku zvýšit až na 1200-1500 mg/den.

Při dlouhodobém nedostatku vápníku ve stravě hrozí pozdější rozvoj onemocnění kostní hmoty, tedy osteoporózy. Osteoporóze se také říká řídnutí kostí, a to z toho důvodu, že se kostní tkáň již nedotváří v dostatečném množství. To je následek několika faktorů, mezi které patří nedostatečný pohyb, kouření, které poškozuje zdravé buňky, samozřejmě věk, ale i pohlaví a pohlavní hormony, no a samozřejmě strava.  Z hlediska osteoporózy je nejdůležitější dostatečný příjem vápníku do 25. roku života, kdy se kostní hmota již přestává dynamicky vyvíjet. Ale i po 25. roce života je nutné na příjem vápníku dbát, abychom si kosti udrželi silné co nejdéle.

osteoporoza
Zdravá kost a kost s osteoporózou