Vápník (Ca)
Vápník je z kvantitativního hlediska hlavní minerální látkou v lidském těle. Obsah vápníku v těle člověka tvoří cca 1000-1500 g, přičemž 99 % z celkového množství vápníku je obsaženo v kostech a zubech, zbylé procento je obsaženo v plazmě a v nervových zakončeních.
Vápník je nezbytnou stavební složkou kostí a zubů, účastní se také srážení krve, svalových a nervových činností. Ovlivňuje aktivitu řady enzymů, lze tedy říci, že reguluje některé metabolické funkce.
Vápník je obsažen především v mléce, mléčných výrobcích, sýrech, rybách (hlavně v sardinkách, které se jedí celé), sóji, fazolích, máku, hlávkovém salátu, špenátu. V zelenině je ale vápník vázán na tzv. oxaláty, které zelenina obsahuje. Takto vázaný vápník má ale pouze velmi malou vstřebatelnost.
Potravina | Obsah vápníku v mg/100 g potraviny | Potravina | Obsah vápníku v mg/100 g potraviny |
Mléko | 110-130 | Ryby | 10-500 |
Jogurt | 140 | Sója | 130-180 |
Sýry | 150-1200 | Špenát | 70-130 |
vejce | 55 | Vlašské ořechy | 60 |
Denní doporučený příjem vápníku je u dospělého člověka cca 1000 mg/den, v těhotenství, při kojení nebo při dospívání je doporučená denní dávka vyšší, cca 1200 mg/den. U žen po menopauze je vhodné příjem vápníku zvýšit až na 1200-1500 mg/den.
Při dlouhodobém nedostatku vápníku ve stravě hrozí pozdější rozvoj onemocnění kostní hmoty, tedy osteoporózy. Osteoporóze se také říká řídnutí kostí, a to z toho důvodu, že se kostní tkáň již nedotváří v dostatečném množství. To je následek několika faktorů, mezi které patří nedostatečný pohyb, kouření, které poškozuje zdravé buňky, samozřejmě věk, ale i pohlaví a pohlavní hormony, no a samozřejmě strava. Z hlediska osteoporózy je nejdůležitější dostatečný příjem vápníku do 25. roku života, kdy se kostní hmota již přestává dynamicky vyvíjet. Ale i po 25. roce života je nutné na příjem vápníku dbát, abychom si kosti udrželi silné co nejdéle.