Železo (Fe)
Železo je známé především díky své nezbytnosti pro správnou krvetvorbu. Bez železa se netvoří hemoglobin, který je zabudován v červených krvinkách a má za úkol přenášet kyslík a oxid uhličitý. Železo je součástí také některých enzymů a cytochromů, které jsou nezbytné pro tvorbu energie z živin. V těle dospělého člověka je uloženo cca 4 g železa.
Nedostatek železa ve stravě má za následek nejčastěji anémie, které se projevují bledostí, únavou, nervozitou, prasklinami ústních koutků, u dětí mohou být narušeny mentální a psychomotorické funkce a imunitní systém. S nedostatkem železa se můžeme setkat při chronickém krvácení, nedostatečném příjmu (často u vegetariánského nebo veganského způsobu života) a poruchách trávení.
Nadměrný přísun železa vede k hemosideróze (nadměrnému skladování železa bez poškození buněk) a hemochromatóze, které se projevuje bronzovým zbarvením pokožky a patologickými změnami jater, srdce nebo slinivky břišní.
Z hlediska příjmu je nutné nejprve rozlišit jednotlivé formy železa. Rozlišujeme železo hemové a železo nehemové. Železo hemové je živočišného původu a je lépe vstřebatelné, než železo nehemové, které je rostlinného původu. U hemového železa je vstřebatelnost cca 10-25 %, oproti tomu u nehemového železa pouze 1-5 %. To je dáno také přítomností ostatních látek v rostlinných potravinách, které vstřebávání železa mohou blokovat. Jedná je například o kyselinu fytovou a kyselinu šťavelovou. Obecně vstřebatelnost železa zvyšují vitamín C a organické kyseliny a naopak snižují fytáty, polyfenoly, vápník a fosfáty. Průměrná vstřebatelnost železa při smíšeném zdravém stravování se uvádí cca 10 %.
Denní doporučená dávka železa pro muže je 10 mg/den, pro ženy ve fertilním věku je vyšší, 15 mg/den. Při růstu, těhotenství, při častém krvácení, při kojení je dobré denní příjem železa zvýšit.
Kolik železa je v potravinách?
Potravina | mg/100 g | Potravina | mg/100 g |
Maso vepřové | 1-2 | Ryby | 1 |
Maso hovězí | 2-3 | Mléko | 0,05 |
Maso kuřecí | 0,5 | Vejce | 2-3 |
Játra vepřová | 10-40 | Chléb celozrnný | 2-3 |
Sója | 5-10 | Čaj | 10-30 |
Čokoláda | 1-2 | Hrách | 5-7 |