Pečivo: Celozrnné nebo jen obarvené?

Je celozrnné pečivo opravdu celozrnné?

PečivoTéměř každodenní praxe mnoha z nás. Pod dobrým úmyslem zdravě se stravovat nakupujeme v obchodech „celozrnné pečivo“. Je ale skutečně celozrnné nebo jen přibarvené, aby vypadalo zdravější?

Realita je bohužel taková, že velká část pečiva, o kterém se domníváme, že je celozrnné, celozrnnou mouku vůbec neobsahuje. Místo celozrnné mouky obsahuje klasickou mouku bílou a několik přísad k dobarvení. Nemusíte se bát, že by pečivo bylo dobarveno syntetickými barvivy, to je zakázáno. Pečivo se barví speciálně upravenými obilovinami (ječmen, pražené žito, čekanka), používal se také karamel.

Jak pečivo dělí legislativa?

Jaké jsou druhy pečiva a co musí dle legislativy splňovat, udává vyhláška č. 333/1997 Sb., k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích.

  1. Pečivo pšeničné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 90 % mouky pšeničné z celkové hmotnosti mlýnských produktů použitých pro výrobu toho pečiva
  2. Pečivo žitné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 90 % mouky žitné z celkové hmotnosti mlýnských produktů použitých pro výrobu toho pečiva
  3. Pečivo pšenično žitné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 50% podíl mouky pšeničné a minimálně 10 % mouky žitné
  4. Pečivo žitno pšeničné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 50% podíl mouky žitné a minimálně 10% podíl mouky pšeničné
  5. Celozrnné pečivo je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 80 % celozrnných mouk nebo jím odpovídající množství obalových částic z obilky
  6. Pečivo vícezrnné je pekařský výrobek, při jehož výrobě bylo použito i jiných surovin než pšenice a žita, např. luštěnin nebo olejnin. Tyto suroviny musí mít minimální podíl z celkové hmotnosti těsta alespoň 5 %

Co je co a jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo má lehce nahnědlou barvu a ve střídě musíte vidět malé hnědé kousíčky (kousky obalových vrstev obilky a klíčky). Oproti pečivu z bílé mouky je hutnější, pro některé osoby hůře stravitelné. Ve složení musí mít celozrnné pečivo na prvním místě celozrnnou mouku, minimální obsah celozrnné mouky je 80 %. Až za ní ostatní suroviny jako otruby, šrot, žitná mouka.  Na obale je napsáno celozrnné, nikoliv cereální, vícezrnné, fitness apod. Nestačí, že je pečivo posypané semínky.

Nutno dodat, že celozrnné pečivo je také podstatně dražší, než pečivo z bílé mouky.

Mezi celozrnné pečivo řadíme také grahamové výrobky. Na výrobu tohoto druhu pečiva se celozrnná mouka smíchává navíc s mletými otrubami (vnějším obalem zrna). Graham se před několika lety těšil velké oblibě, především díky lepší stravitelnosti, oproti jiným druhům celozrnného pečiva.

Pečivo vícezrnné, již dle legislativy, nemusí být vyrobeno z celozrnné mouky, pouze musí obsahovat alespoň 5 % jiných surovin (luštěniny, různá semínka). Ve většině případů se tedy nejedná o pečivo celozrnné. Pečivo vícezrnné obvykle na pohled vypadá velmi zdravě, protože je posypané různými semínky, nicméně těsto je obvykle z klasické bílé mouky, případně lehce dobarvené jinými obilovinami.

Pečivo cereální, minimálně názvem zní velmi zdravě. Ovšem pozor. Slovo cereální, lze do českého jazyka přeložit jako obilninové. To ovšem může splňovat i obyčejný bílý rohlík. „Cereální pečivo“ je tedy spíše velmi dobrým marketingovým tahem prodejců potravin. Název cereální v žádné případě nezaručí, že se bude jednat o pečivo celozrnné. Nejznámějším pečivem tohoto druhu jsou oblíbené kaiserky.

 

Pečivo