Sacharidy (karbohydráty, uhlovodany, cukry)
Sacharidy, také cukry a karbohydráty, jak se jim také velmi často přezdívá, jsou jednou ze základních složek naší výživy, bez kterých se neobejdeme. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo. Některé orgány jsou na příjmu sacharidů závislé úplně, např. mozek, který jako zdroj energie využívá téměř výlučně jen glukózu (sacharid).
Jaké sacharidy jsou ty nejlepší?
Je důležité si uvědomit, že není sacharid jako sacharid a při hubnutí to platí dvojnásob. Rozlišují se na jednoduché (monosacharidy a disacharidy) a složené (polysacharidy).
Jednoduché sacharidy jsou rychlým zdrojem energie a mají velmi výrazný vliv na vzestup hladiny krevního cukru (glykémii).
Tyto sacharidy jsou obsaženy v cukru, medu, sladkostech, cukrovinkách, bílém pečivu, velmi zralém ovoci a slazených nápojích. Mezi jednoduché sacharidy se řadí převážně monosacharidy glukózu a fruktózu a disacharid sacharózu, což je vlastně obyčejný cukr. Díky příjmu jednoduchých sacharidů máme po jídle brzy hlad a ještě nás honí chutě na sladké. Proto je dobré, pokud se rozhodneme shodit pár kil, ale i správně se stravovat, tyto sacharidy ze stravy co nejvíce vyloučit.
Složené sacharidy (polysacharidy) trávíme mnohem pomaleji než ty jednoduché, takže nezvyšují hladinu krevního cukru tak náhle jako jednoduché. To má za následek mimo jiné delší pocit sytosti než při konzumaci jednoduchých sacharidů. Složené sacharidy jsou obsaženy v celozrnném pečivu, těstovinách, rýži nebo bramborách.
Mezi polysacharidy můžeme zařadit také vlákninu. Vláknina je obsažena v celozrnných cereáliích, ovoci, zelenině, oříškách atd. Jsou to takové sacharidy, které se při průchodu střevem nestráví. Vláknina je při hubnutí velmi důležitá. Prodlužuje pocit sytosti, zpomaluje trávení s vstřebávání tuků i cholesterolu a je důležitá pro správnou funkci střevní mikroflóry.