Skořice, vůně Vánoc
Existuje nějaká vůně, která vám připomíná Vánoce více než skořice? Skořice k Vánocům, ale nejen k nim, neodmyslitelně patří. Skořici používáme do čajů, na přípravu svařeného vína a spousty jiných teplých nápojů, přidáváme ji do cukroví. Skořici můžeme využívat také jako typickou vánoční dekoraci.
Co je to skořice?
Skořice je koření, které získáváme ze stromu nazvaného skořicovník. Přesněji, je to kůra z mladých stromů skořicovníku. Nejkvalitnější je z kmene, méně již z větví. Z ostatních částí stromu lze také získat skořicový olej, který se používá např. pro výrobu coca-coly nebo žvýkaček a také jako přísada do kosmetiky.
Za typickou chuť a vůni skořice je zodpovědná především látka zvaná cinnamaldehyd a další aldehydy a silice. Vůně je teplá, příjemně nasládlá a dřevitá. Chuť skořice je jemně svíravá, taktéž nasládlá.
Použití skořice
Skořice se již ve starověku používala jako lék. Jako koření se začala používat o spoustu let později.
Dnes skořici používáme v potravinářství, jako přísadu do mnoha potravin. V domácím použití do sladkých jídel, koláčů, buchet, dortů, teplých nápojů. V orientální kuchyni se využívá ke kořenění drůbeže a ryb. Skořice má své zastoupení také v kosmetickém průmyslu, pro výrobu parfémů nebo ve farmaceutickém průmyslu.
Účinky skořice
Skořici se přisuzují antibakteriální a desinfekční účinky, které podporují imunitní systém a mohou pomoci při onemocněních. Skořice zrychluje krevní oběh, dokáže hezky prohřát celé tělo, pomáhá snižovat cholesterol, hladinu krevního cukru a vysoký krevní tlak. Často se používá jako doplněk léčby při revmatismu nebo silných a bolestivých menstruacích. Podporuje trávení, pomáhá při nevolnostech nebo nadýmání.
Skořice se často díky své pověsti, jako pomocníka při štěpení tuků, přidává do krémů proti celulitidě.
Kvůli nasládlé chuti a silnému aroma, může skořice složit jako náhražka cukru, např. do jogurtových a tvarohových dezertů nebo smoothies a může tak být dobrým pomocníkem při snaze shodit nějaké to kilo navíc.
Skořicový olej nebo tinktury se používají při aromaterapiích, ať již profesionálních nebo domácích, nejčastěji v podobě svíček.
Denní dávka skořice by neměla přesahovat 3-4 g. Ve výjimečných případech se mohou objevit příznaky alergie. V tom případě je třeba skořici ze stravy úplně vyloučit.