Vitamín C
Tento vitamín je nejvíce známým a skloňovaným vitamínem vůbec. Nejvíce se na něj zaměřujeme na podzim a v zimě, abychom posílili imunitní systém a neskolila nás viróza nebo chřipka. Krom posílení imunity je vitamín C nutný pro správnou tvorbu kolagenních vláken, tedy šlach, kloubů i svalů. Je také velmi účinným antioxidantem a chrání naše buňky před poškozováním látkami, které se do našeho organismu dostávají díky kouření cigaret a nezdravou stravou.
Vitamín C najdeme v ovoci i zelenině, bramborách, bylinkách a ostatních zelených natích. Velmi málo je ho v obilovinách, mléku a mléčných výrobcích a mase. Denní doporučená dávka vitamínu C je cca 100 mg/den, o něco vyšší je v těhotenství a při kojení, ale také v zimních obdobích. Množství vitamínu C v potravinách je velmi závislé např. na odrůdě. Vitamín C není teplotě stabilní, ztrácí se při tepelné úpravě potravin. Průměrně se při přípravě potravin ztrácí cca 30 % vitamínu C. Vitamín C je také náchylný k světlu, proto je dobré ovocné šťávy nebo nakrájené ovoce a zeleninu skladovat na tmavých místech.
Jak již bylo napsáno v úvodním článku, vitamíny rozpustnými ve vodě se téměř nedá předávkovat, nicméně vysoký příjem vitamínu C, až několik gramů denně, může mít za následek zvýšenou tvorbu ledvinových kaménků, proto nadměrný příjem vitamínu C není vhodný.
Zdroje vitamínu C
Potravina | mg vit.C/kg potraviny | Potravina | mg vit.C/kg potraviny |
Jablka | 15-50 | mrkev | 50-100 |
Broskve | 70-100 | křen | 450-1200 |
Černý rybíz | 1100-3000 | zelí | 170-700 |
Jahody | 400-700 | špenát | 350-830 |
Šípky | 2500-10000 | paprika | 620-3000 |
Kiwi | 700-1270 | brambory | 80-400 |
Citrony | 300-640 | okurka | 65-110 |