Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamíny rozpustné v tucích známe celkem 4. Jsou to vitamíny A, D, E a K. Tyto vitamíny vytvářejí v lidském těle zásobu, ukládají se do tukové tkáně, proto je možné se jimi předávkovat. Nadměrný příjem vitamínu A nebo D způsobuje poruchy metabolismů živin. Mezi projevy patří např. vypadávání vlasů, nadměrné uložení karotenu v kůži a tím její oranžové zabarvení atd.
Vitamín A
Vitamín A, společně s svými prekurzory (např. beta-karoten), je nutný pro vývoj plodu, epitelií, pro tvorbu rodopsinu, který je nutný pro vidění za šera a je to silný antioxidant. Vitamín A je obsažen rybím tuku, vejcích, špenátu, kapustě, zelených natích, mrkvích, meruňkách, paprice atd. Nadměrný příjem vitamínu A je nebezpečný v těhotenství, kdy pro plod ve vysokých dávkách může působit až toxicky u kuřáků, kdy se jeho antioxidační vlastnosti (ochranné) mění v prooxidační.
Vitamín D
Vitamín D je nutný pro metabolismus kostí (vápníku a fosforu) a imunitního systému. Vitamín D se tvoří v kůži po vlivu UV záření ze slunce z derivátů cholesterolu. Tato syntéza obvykle pokryje až 80 % denní potřeby. Vitamín D je dále obsažen ve žloutcích, rybím tuku a mléce. Riziko nedostatku vitamínu D se zvyšuje u osob alergických na sluneční záření, dlouhodobě hospitalizovaných osob, případně u osob dlouhodobě pobývajících v místnostech přes den a minimálně se pohybujících na slunci.
Vitamín E
Vitamín E je silným antioxidantem, který je velmi důležitou ochranou polynenasycených mastných kyselin a lipoproteinů plasmy. Chrání všechny buňky, tedy jejich vnější membránu, ale i membrány vnitřních organel buňky před oxidací a následným poškozením nebo zánikem. V krevním řečišti můžeme vitamín E nalézt spojené s LDL lipoproteiny (např. LDL-cholesterolem). Vitamín E se váže na LDL lipoproteiny a chrání je proti oxidaci. Vitamín E je dále velmi důležitý pro stavbu biologických membrán buněk. Jeho nedostatek se projevuje poruchami plodnosti jak u mužů, tak u žen. Z hlediska antioxidační funkce tohoto vitamínu, se považuje příjem vitamínu E za jedno z preventivních opatření vzniku kardiovaskulárních chorob a onkogeneze (vzniku rakoviny). Vitamín E se nachází především v potravinách rostlinného původu (rostlinné oleje), v menším množství živočišného původu (ryby, máslo, vejce).
Vitamín K
Vitamín K je vitamínem nezbytným pro srážení krve, pro aktivací enzymů nutných přetvorbě krevní sraženiny. Vitamín K můžeme znát v souvislosti s léčbou warfarinem. Warfarin je lék, který naopak omezuje srážení krve, např. při trombózách. Při léčbě tímto lékem je nutné omezit příjem vitamínu K, který narušuje účinek warfarinu. Za normálních okolností, ale není vhodné příjem vitamínu K omezovat. Vitamín K se tvoří střevními bakteriemi v tlustém střevě. To ovšem na pokrytí denní spotřeby nestačí, proto je nutné jej přijímat potravou. Je obsažen především v játrech, zelené zelenině (špenát, kapusta, zelí, brokolice, fazolové lusky, zelené natě atd).