Zázvor je koření, přesněji oddenek rostliny Zázvoru pravého. Zázvor je cca 1,5 m vysoká rostlina, která pochází pravděpodobně z Asie, kde se také nejvíce používá. V Asii se setkáte převážně se zázvorem růžovým, tedy zázvorem nakládaným v růžovém oleji. V České republice se nejčastěji setkáme se zázvorem bílým. Čím je zázvor starší, tím se zvyšuje jeho vláknitost a naopak snižuje šťavnatost.
Chuť a vůně zázvoru je způsobena esenciálními oleji. Esenciální oleje obsahují velké množství aromatických látek. Vůni dodává zázvoru především zingiberen. Za ostrou a pálivou chuť je zodpovědný především gingerol, který je chemickým složením podobný látce z chilli papriček, kapsaicinu. Dále, kromě několika stovek dalších aromatických látek, obsahuje zázvor vitamíny, minerální látky i stopové prvky.
Účinky zázvoru
Zázvor je skvělým pomocníkem v léčbě nachlazení a chřipky. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům posiluje imunitní systém člověka. Předchází a zmírňuje příznaky nachlazení, rýmy nebo chřipky. Zázvor brání produkci prozánětlivých prostaglandinů a leukotrienů, tedy látek, které podporují tvorbu zánětu. Tak zázvor pomáhá v boji proti chronickým zánětům, bolestem hlavy a svaloviny.
Mezi další pozitivní účinky zázvoru patří podpora trávení a zmírnění nevolností. Z tohoto důvodu se doporučuje při kinetózách, tzv. mořské nemoci, může pomoci proti nevolnostem po chemoterapii nebo při těhotenství. Dále pomáhá při špatném trávení a nadýmání.
Zázvor zvyšuje krevní tok, prokrvuje nejen trávicí systém, ale i celé tělo. Je tak skvělým pomocníkem, když se potřebujete zahřát nebo při pocitech studených končetin. Je také afrodisiakem a pomáhá při snižování hladiny cholesterolu.
Díky svému obsahu antioxidantů může být také pomocníkem v prevenci proti rakovinnému bujení.
Kontraindikace
Zázvoru by se měly vyhnout děti do dvou let věku. Zázvor může zrychlovat vstřebávání některých léků, proto je vždy dobré, zkonzultovat konzumaci zázvoru s lékařem. Vysokých dávek zázvoru by se měly vyhnout také těhotné ženy.
Běžná dávka zázvoru se udává cca 4 gramy čerstvého zázvoru denně. Toto množství se nedoporučuje přesahovat ani u zdravých jedinců, kvůli riziku předávkování. Předávkování se běžně projevuje pálením žáhy, průjmy, nevolností, srdečními poruchami.
Co se zázvorem?
Zázvor lze použít jak čerstvý tak sušený. Zázvor můžete použít na přípravu čaje, limonády, do indických nebo asijských jídel, některých moučníků.