Hořčík: zdroje

Hořčík: zdrojeořechy

Denní doporučená dávka hořčíku je cca 300-400 mg/den.  Relativně bohaté jsou ořechy, kakao, čaj, celá obilná zrna a luštěniny, viz tabulka.

 

Potravina Hořčík v mg /100g  Potravina  Hořčík v mg /100g
Vepřové maso 26,1 Fazole 164
Šunka 16,6 Brambory 24,2
Sardinky 41,3 Zelený hrášek 30,2
Mléko 14,0 Petržel 52,5
Arašídy 181 Banán 41,9
Mandle 257 Fíky sušené 92,3
Med 2 Ovesné vločky 113
Kakaový prášek 192 Rýže 13,1
Hořká čokoláda 131 Čajové lístky 257

Zdroj: SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6